Het vorderen van huur, hoe werkt dat?

Als je een tweede woning hebt en deze verhuurd, dan is het natuurlijk wel zo fijn dat de huurder de afspraken nakomt en de huur ook op tijd betaald. Helaas komt het weleens voor dat een huurder het niet wilt of kan betalen. Dat is erg vervelend, vooral omdat je veel geld verliest en het ook veel geld kan kosten om verdere stappen te ondernemen. Wil je weten hoe je de huur kan vorderen? Je vindt er meer informatie over in dit artikel

Schakel een incassobureau in

Wanneer je huur vorderen wilt, is het belangrijk om eerst zelf contact op te nemen met de huurder. Zo krijg je een beter beeld in de financiële situatie van de persoon. Mocht je er niet uit komen omdat de huurder bijvoorbeeld de telefoon niet opneemt, dan is het tijd om verdere actie te ondernemen. Wat je het beste kunt doen, is het inschakelen van een incassobureau die het openstaande bedrag voor jouw gaat vorderen. Over het algemeen is dit vrij goedkoop, vooral omdat de huurder jouw gemaakte kosten moet betalen. Het kan soms voorkomen dat je wel wat moet betalen, maar dat verschilt per incassobureau.

Kan een advocaat je hierbij helpen?

Een incassobureau is een bedrijf dat het geld voor jou gaat incasseren, maar kan daarnaast verder vrij weinig doen. Het kan dus voorkomen dat het incassobureau niet reageert op de aanmaningen van het incassobureau. Dat is natuurlijk nog vervelender, maar je zou dan het beste kunnen kiezen voor het inschakelen van een advocaat. Een advocaat gaat dan meerdere brieven sturen en desnoods er een zaak van maken bij de rechtbank. Houd er wel rekening mee dat het inschakelen van een advocaat erg prijzig is, vooral omdat een advocaat enkele honderden euro’s per uur kan kosten. 

De gemaakte kosten, wie gaat dat betalen?

Wanneer je een advocaat of incassobureau gaat inschakelen, dan is het goed mogelijk dat je de kosten vooruit moet betalen. Dat is natuurlijk zeer vervelend, want door het toedoen van de huurder word je op hoge kosten gejaagd. Mocht het tot een rechtszaak komen dan is het mogelijk om dit aan te geven bij de rechtbank. De rechtbank gaat er dan naar kijken en de kans is dan ook groot dat de kosten door de tegenpartij, in dit geval de huurder, betaald moeten worden.