Wat zijn duurzame producten?

Je ziet het steeds vaker voorbijkomen: duurzame producten. Het wordt voor bedrijven en organisaties steeds belangrijker om duurzaam bezig te zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van producten van gerecycled materiaal, of producten die op een duurzame manier zijn gemaakt. Maar wanneer kun je een product eigenlijk duurzaam noemen? En waarom worden deze producten steeds belangrijker? 

Wanneer is een product duurzaam?

We noemen producten duurzaam wanneer ze zijn geproduceerd op een manier waardoor natuur en milieu zo min mogelijk worden belast. Ze kunnen ook gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Het zijn dus milieuvriendelijke producten van een goede kwaliteit. Ook moet het product aan een paar eisen voldoen. 

De duur van het product:
Het product moet lang mee gaan. Je moet dus minder snel weer een nieuw product kopen, want dat zorgt ervoor dat er meer grondstoffen worden verbruikt. De producten gaan jaren mee of kunnen steeds worden hergebruikt.

Mensvriendelijkheid:
Ook moet het product op een mensvriendelijke manier worden gemaakt. Dit betekent dat de mensen die het product gemaakt hebben onder goede omstandigheden werken en een passende compensatie krijgen. 

Giftig:
Het product bevat geen gif of gevaarlijke stoffen. Hierdoor worden mensen, dieren en planten niet ziek en blijven ze lang leven. 

Waarom zijn duurzame producten zo belangrijk?

We weten allemaal wel dat duurzame producten belangrijk zijn en belangrijker worden. Maar waarom eigenlijk? Het zorgt er namelijk voor dat we de opwarming van de aarde kunnen tegengaan en dat er bijvoorbeeld niet onnodig bossen worden gekapt. Hierdoor blijft de natuur in evenwicht en kunnen wij en toekomstige generaties langer genieten van een gezond ecosysteem en een gezonde aarde. 

Waarom zijn duurzame producten duurder?

Sommige mensen zullen de prijs van duurzame(re) producten te duur vinden, zeker als ze al weinig geld hebben en bijvoorbeeld onder de armoedegrens leven. De hogere prijs van een duurzaam product is dan ook het grootste en eigenlijk enige nadeel van duurzame alternatieven. Maar waarom zijn duurzame producten dan duurder? Duurzame producten zijn vaak duurder omdat de productiekosten vaak hoger liggen. Niet-duurzame producten worden vaak geproduceerd op de goedkoopste manier, terwijl dat vaak betekent dat ze niet duurzaam worden geproduceerd. Om alsnog winst te kunnen maken moeten de producten dus wel duurder zijn.

Welke duurzame producten zijn er?

Er zijn enorm veel verschillende soorten duurzame producten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor duurzame kleding gemaakt van bamboe. Bamboe is namelijk een materiaal dat enorm duurzaam is. Maar ook heb je duurzame voeding, huidverzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen.