10 originele vragen om sollicitanten te stellen

Het selecteren van de juiste kandidaat voor een vacature is een cruciale taak voor elke werkgever. Naast traditionele vragen over ervaring en vaardigheden, kan het stellen van originele vragen helpen om een sollicitant beter te leren kennen en waardevolle inzichten te verkrijgen. In deze blogpost delen we 10 originele vragen die u kunt gebruiken tijdens sollicitatiegesprekken om het talent en de potentie van kandidaten te ontdekken.

“Als je een superkracht zou kunnen hebben, welke zou je dan kiezen en waarom?”

Deze vraag biedt inzicht in de persoonlijkheid van de sollicitant en kan laten zien welke waarden en eigenschappen ze belangrijk vinden. Het helpt ook om te begrijpen hoe creatief en fantasierijk ze zijn.

“Als je de kans zou krijgen om een boek te schrijven, waar zou het dan over gaan?”

Door te vragen naar het hypothetische boek van de sollicitant, kunt u hun interesses en passies ontdekken. Het kan ook laten zien hoe goed ze in staat zijn om complexe ideeën te communiceren.

“Welke prestatie waar je trots op bent, heeft je het meest geleerd over jezelf?”

Deze vraag moedigt sollicitanten aan om een persoonlijke prestatie te delen en biedt de mogelijkheid om te begrijpen hoe ze omgaan met uitdagingen en leermomenten. Het geeft ook inzicht in hun doorzettingsvermogen en reflectievermogen.

“Als je een dag zou kunnen ruilen met iemand ter wereld, wie zou dat dan zijn en waarom?”

Door te vragen naar een hypothetische situatie waarin ze iemand anders kunnen zijn, kunnen sollicitanten hun bewondering voor bepaalde eigenschappen of ervaringen onthullen. Dit kan helpen om te beoordelen of ze passen bij de cultuur en waarden van uw organisatie.

“Als geld geen rol zou spelen, wat voor soort werk zou je dan doen?”

Deze vraag verkent de intrinsieke motivatie van de sollicitant en onthult waar ze gepassioneerd over zijn. Het kan ook aangeven of ze bereid zijn risico’s te nemen en hun dromen na te jagen.

“Beschrijf een moment waarop je een probleem op een creatieve manier hebt opgelost.”

Hiermee kunt u de probleemoplossende vaardigheden en creativiteit van de sollicitant evalueren. Vraag naar specifieke voorbeelden om een beter begrip te krijgen van hun aanpak en denkproces.

“Welke nieuwe vaardigheid zou je willen leren en waarom?”

Deze vraag geeft inzicht in de leergierigheid en groeipotentie van de sollicitant. Het stelt u ook in staat om te beoordelen of hun gewenste vaardigheid relevant is voor de functie waarvoor ze solliciteren.

“Als je een teamproject zou moeten leiden, welke stijl van leiderschap zou je dan aannemen?”

Hiermee kunt u de leiderschapskwaliteiten van de sollicitant onderzoeken en hoe goed ze kunnen samenwerken met anderen. Het helpt ook bij het bepalen of hun leiderschapsstijl past bij de bedrijfscultuur.

“Hoe ga je om met feedback en kritiek?”

Deze vraag geeft inzicht in de emotionele intelligentie en het vermogen van de sollicitant om te leren en te groeien. Het laat zien of ze openstaan voor feedback en in staat zijn om er constructief mee om te gaan.

“Stel dat je wordt aangenomen voor deze functie, wat zou je willen bereiken in je eerste zes maanden?”

Deze vraag toont de ambitie en doelgerichtheid van de sollicitant. Het stelt u ook in staat om te beoordelen of hun doelen realistisch en goed afgestemd zijn op de verwachtingen van de functie.

Het stellen van originele vragen tijdens sollicitatiegesprekken kan u helpen om verder te kijken dan de standaard antwoorden en het ware potentieel van een sollicitant te ontdekken. Door de bovengenoemde vragen te gebruiken, kunt u een dieper inzicht krijgen in de persoonlijkheid, motivatie en vaardigheden van kandidaten. Vergeet niet dat het belangrijk is om de vragen aan te passen aan de specifieke functie en de behoeften van uw organisatie. Met deze aanpak kunt u de juiste talenten aantrekken en selecteren die passen bij uw bedrijfscultuur en doelstellingen.